De Bloemenbus Nijmegen is gestopt. Het is dus niet meer mogelijk om te bestellen. Excuus.

WAAROM MOET IK MIJN BLOEMEN SCHUIN AFSNIJDEN?

 

Vraag jij je altijd al af waar je je bloemen nou eigenlijk schuin moet afsnijden? Dan heb je vandaag geluk! In deze blog leggen we het je namelijk haarfijn uit. Dus ga er even rustig voor zitten en ontdek waarom er eigenlijk een stuk van de steel moet worden afgesneden.

1. EEN BLOEM BESCHERMT ZICHZELF

Wanneer de kweker jouw bloem van de moederplant of de wortels heeft afgesneden ontstaat er een wondje aan de onderkant van de steel. Vrijwel direct daarna begint het wondje zich te helen, vergelijkbaar met een wondje op onze huid. Zo beschermt de bloem zichzelf tegen infecties van buitenaf en uitdroging. Dat is natuurlijk geweldig alleen het nadeel hiervan is dat het wateropnemend vermogen van de bloem sterk is verminderd of helemaal is gestopt. Dit betekent dat de bloem niet kan drinken.

2. MICRO-ORGANISMEN

Micro-organismen ofwel bacterien, schimmels en gisten komen overal voor. Normaal gesproken trekken je bloemen zich daar ook niet zoveel van aan. Vooral aangezien micro-organismen niet zo snel groeien in een schone vaas of emmer. Echter kunnen grote aantallen bij sommige bloemen kwaliteitsverlies veroorzaken, doordat ze het onderste steelstuk verstoppen. Wanneer het onderste stuk van de steel verstopt raakt kan de bloem minder water opnemen en zal deze eerder slap gaan hangen of verleppen.Wanneer de kweker jouw bloem van de moederplant of de wortels heeft afgesneden ontstaat er een wondje aan de onderkant van de steel. Vrijwel direct daarna begint het wondje zich te helen, vergelijkbaar met een wondje op onze huid. Zo beschermt de bloem zichzelf tegen infecties van buitenaf en uitdroging. Dat is natuurlijk geweldig alleen het nadeel hiervan is dat het wateropnemend vermogen van de bloem sterk is verminderd of helemaal is gestopt. Dit betekent dat de bloem niet kan drinken.

 

3. VUIL EN LUCHTBELLEN

Voordat jouw bloemen bij jou op de vaas staan hebben ze vaak al een flinke reis achter de rug. De bloemen gaan van de kweker vaak naar de veiling, waarna ze via de bloemist bij jou thuis worden afgeleverd. Tijdens het transport en vervoer kan er vuil en organisch materiaal (blaadjes) in het water van de bloem terecht komen. Hierdoor kan het snijvlak verstopt raken. Ook luchtbellen kunnen zorgen voor een uitgedroogde steel.

Als je jouw bloemen dan toch direct op de vaas zet, is de kans groot dat ze onvoldoende water op kunnen nemen. Een bloem moet nu eenmaal kunnen drinken, daarom is het ontzettend belangrijk dat je ze daarbij een handje helpt door de onderkant van de steel schuin af te snijden. Maar hoe doe je dat nu eigenlijk?

4. HOE MOET IK MIJN BLOEMEN SCHUIN AFSNIJDEN? 

Pak een schoon en scherp mesje. Een aardappelschilmesje werkt meestal het best. Zorg ervoor dat je minimaal twee centimeter van de steel afsnijdt en dat je in een hoek van 45 graden snijdt. Je krijgt dan een schuin uiteinde van de steel, zoals op de foto hieronder. Hierdoor creeer je de ideale omstandigheden om jouw bloemen goed te laten drinken en langer mooi te houden.