De Bloemenbus Nijmegen is gestopt. Het is dus niet meer mogelijk om te bestellen. Excuus.

Om direct ter zake te komen: ja, lavendel is winterhard. Dat houdt dus in dat wanneer je in het voorjaar lavendel plant, deze het volgende voorjaar weer opnieuw verder zal bloeien. Al is dat laatste nauwelijks te geloven als je ziet hoe dor en uitgebloeid lavendel er tijdens de winter bij staat.

Wie niet op de hoogte is van de winterhardheid en lavendel in potten heeft staan, zal dan ook geneigd zijn de plant weg te doen, aangezien hij er dood uitziet. Maar niets is minder waar. Wel kan lavendel na de winter enige verzorging gebruiken, om er voor te zorgen dat hij echt weer heel mooi tot bloei komt.

Lavendel snoeien na de winter

Snoeien vormt een van de belangrijkste stappen om lavendel na de winter weer goed te laten bloeien. Lavendel moet jaarlijks worden gesnoeid om te voorkomen dat de plant houtachtig wordt en minder bloemen produceert. Let overigens bij het kopen van lavendel op het soort. Zo zijn lavendel Munstead en Stoechas soorten die weer krachtig opkomen na de winter.

Het beste moment om lavendel te snoeien is in het vroege voorjaar, net als de eerste nieuwe groei begint. Snijd ongeveer een derde van de plant terug, maar zorg ervoor dat je niet te veel van het oude hout verwijdert, omdat dit kan leiden tot het afsterven van de plant. Door regelmatig te snoeien, stimuleer je de groei van nieuwe, bloeirijke scheuten en houd je de plant compact en gezond.

Welke aarde gebruik je voor lavendel? 

De bodem waarin lavendel groeit is ook belangrijk. Lavendel gedijt het beste in goed doorlatende grond die niet te rijk is aan voedingsstoffen. Een zandige of grindachtige bodem is ideaal omdat deze zorgt voor een goede drainage, wat van belang is omdat lavendel niet van natte voeten houdt. Als de grond in je tuin te zwaar of kleiachtig is, kan het helpen om compost of zand toe te voegen om de doorwatering te verbeteren. Daarnaast kan het toevoegen van een beetje kalk helpen om de pH van de bodem te verhogen, aangezien lavendel van licht alkalische omstandigheden houdt.

Waterbeheer is ook een belangrijke factor voor een succesvolle bloei van lavendel na de winter. Hoewel lavendel droogtetolerant is, vooral als hij eenmaal geaard is, is het belangrijk om de plant niet te veel water te geven. In het vroege voorjaar, net na het snoeien, kan eenmalig een flinke hoeveelheid water helpen om de plant goed te laten herstellen.

Zodra de lavendel in bloei staat, kan het water geven worden verminderd, aangezien te veel water de kans op wortelrot verhoogt en de bloei kan belemmeren.